Vulcanus

Taubåtkompani

Følg Vulcanus på Facebook

Vulcanus ligger på sin faste plass ved Holbergkaien i Vågen i Bergen sentrum. Kaien er dedikert veteranskip, og har også fast plass til Stord I, Granvin, Atløy, og Vestgar. Vulcanus er nå nymalt fra kjøl til mastetopp, har fått nytt tett tak, rødt dekk, og fremstår finere enn på mange mange år. Vi retter en stor takk til alle økonomiske bidragsytere, blant annet Riksantikvaren, Hordaland Fylkeskommune, Bergen kommune, og Grieg Foundation. Dessuten den frivillige gjengen som holder båten ved like og drifter den.

Gule master

Mastene har fått sin tradisjonelle gulfarge tilbake igjen. Dugnadsgjengen fikk låne lift hos Bergen Group Laksevåg, og arbeidet ble mye enklere enn om en måtte klatre i masten, eller bruke båtmannstol. På bildet er det Jan Olsen somsvinger penselen.

I april 2012 var Vulcanus i Dåfjorden i Fitjar for raparasjoner.Se video fra turen

Ny video fra maskinrommet: Se den her

Slepebøylen på plass

Det tok sin tid å finne noen som kunne lage ny slepebøyle til Vulcanus. Men nå er den montert mellom regnbygene. Støttene under gjenstår, men vil bli montert i løpet av høsten. Du finner flere bilder fra dugnadsarbeidet på båten her.

 

Vulcanus slepte Folgefonn

2. påskedag 2011 slepte Vulcanus den fredete fergen Folgefonn fra Dåfjorden slipp i Fitjar, der den har lagt i vinter for ulike stål-reparasjoner, og inn til Hardanger Fartøyvernsenter. Der skal restaureringen av Folgefonn nå fortsette. Fartøyvernsenteret blir også trolig hjemmehavn for fergen for fremtiden også.

Vulcanus startet fra Bergen kl. 03.50, koblet slepet i Nyleia ved Dåfjorden kl. 07.50, og plasserte Folgefonn pent ved kai i Norheimsund kl. 14.00. Den lokale sjarmøren Kolbjøn var med og dyttet Folgefonn til kai. Deretter gikk Vulcanus direkte tilbake til Bergen, med ankomst Tollbodhopen kl. 20.00. Slepet hadde en snittfart på 10 knop!

Rosinen i pølsen var det planlagte fergetreffet på Hardangerfjorden, der den nye Folgefonn, som går strekningen Gjermundshamn-Årsnes, møtte gamle Folgefonn midtfjords.                   Flere bilder finner du her.

Se Vulcanus på slipp

Fredag 18. mars 2011 ble Vulcanus slippsatt på Skjøndal slipp på Laksevåg i Bergen for bunnsmurning og 5-års klassing (hovedklasse). Skipskontrollen var ombord fredag og mandag, men listen over utbedringer er foreløpig begrenset og overkommelig. Om kort tid skal de undersøke og sjekke mer. Tykkelsesmålingen av skroget var svært oppløftende. På det jevne er skroget nesten som nytt. Mandag kveld kl. 22.00 ble Vulcanus sjøsatt og kjørt til sin faste plass ved Tollboden. 

NRK Vestlandsrevyen kom på besøk, og laget direktesending. Se sendingen her.

Dugnadsgjengen malte og fikset hele helgen. Vanntanker er renset og slemmet. Bunnventiler er åpnet og kontrollerert, osv.

Følg arbeidet på slippen her.

 

Taubåten Vulcanus ble overtatt av laget Vulcanus Taubåtkompani den 17. desember 2009. 9. mars 2010 ble den vernet av Riksantikvaren.

 

Driften av Vulcanus som veteranskip er mulig gjennom det omfattende frivillige arbeidet medlemmene i laget legger ned i båten. Inntektene kommer fra medlemskontigent, gaver fra private og offentlige, samt sporadiske slepeoppdrag.

Vi har fast medlemskveld ombord ved Tollbodkaien hver tirsdag fra kl. 18.00. Alle er hjertlig velkommen til arbeid og prat!

Hvis du vil bli medlem, eller støtte oss økonomisk, ta kontakt

De største giverne har vært: Grieg Foundation kr 400.000 (2010), Hordaland Fylkeskommune kr. 200.000 (2010), Bergen kommune kr 100.000 (2010), Stiftelsen UNI kr. 41.275 til redningsutstyr (2010), Riksantikvaren kr. 150.000 (2011), og Framo Engineering kr. 25.000 (årlig bidrag) I tillegg har vi fått store mengder materiell og maling fra ulike givere.

ETTERLYSNING!

Opprinnelig hadde Vulcanus to livbåter og davitere på hver side. Vi har fått tak i den ene livbåten (se under), og skruene til den ene daviten. Resten er sporløst borte. Hvis du kan hjelpe oss å spore dette opp, eller vet hvor vi kan skaffe tilsvarende davitere med utstyr, ta kontakt!

Vi skal restaurere livbåten, men vet ikke hvordan den var innredet som ny. Har du tegninger, bilder, eller andre opplysninger, ta kontakt!

Livbåt klar for restaurering

 

Vi har fått tak i en av de originale livbåtene! Kim Ruben Julseth er giveren. Båten er hentet i Åstveitvågen (klikk her for film av sjøsettingen), slept til Sandviksboder Kystkultursenter, og satt på land der. Planen er at den skal restaureres i løpet av vinteren. Før den monteres, må vi imidlertid få tak i de originale davitene, eller lage nye. Hvis noen vet hvor davitene har tatt veien, er vi glad for tips.

På sikt er målet å få bygget en ny livbåt i tillegg, slik at Vulcanus får tilbake sitt originale utseende.

Vulcanus i BDS-bunad

Nei, dette er ikke nok et gammelt bilde av Vulcanus. Det viser den modne dame slik den nå ser ut. Etter iherdig innsats fra dugnadsgjengen er Vulcanus igjen kledd i sin gamle BDS-bunad. Se film av den her.

BDS-flagget på plass

Vulcanus Taubåtkompani fikk det originale flagget til Vulcanus i gave fra tidligere skipper ombord, Svein Andersen (t.v.), under overtakelesefesten. T.h maskinist Sverre Oddekalv.

Følg restaureringen

Arbeidet med å føre Vulcanus tilbake til slik den så ut under BDS sitt flagg, er allerede kommet langt. Dugnadsgjengen er ferdig med å fjerne nyere utstyr, slepebøyle og vinsjfundament fra dekk og overbygg. Bare finpussen gjenstår. Se bilder fra arbeidet. Til Torgdagen 13. juni 2010 var den ferdig malt.

Riksantikvaren erklærte Vulcanus som verneverdig 9. mars 2010. Se Riksantikvarens liste over verneverdige skip ved å trykke her.

Vernevedtaket finner du kopi av her (pdf).

Erik Småland fra Riksantikvaren var ombord torsdag 18. mars og gav råd i forhold til restaureringen. Bergens Tidende gjorde opptak. Du kan se det her: Bergens Tidende ombord i Vulcanus

Fylket satser på kystkultur

Hordaland fylkeskommune er svært positiv til å få ansvaret for fartøyvern-politikken i fylket, slik det blir lagt opp til i Nasjonal verneplan for fartøy 2010-17. På møte 18. januar 2011, vedtok kultur- og ressursutvalget å sette i gang arbeid med en egen plan for fartøyvern i Hordaland. Les mer her

Se bildene fra Fjordsteam

Vulcanus sleper Stavenes under Askøybroen på vei hjem fra Fjordsteam. Foto: Harald Sætre

Fjordsteam i Florø helgen 6-8 august 2010 ble en gedigen suksess. Vulcanus slepte Stavenes tur retur, med mellomstopp i Skjerjehamn på vei nordover, og sørget for at Stavenes kunne vises frem i kystbyen. Klikk her for bilder. Her ser du filmklipp der Vulcanus passerer Børøysund på vei nordover, og her har vi filmet mens Vulcanus forlater Florø med Stavenes på slep.

Vulcanus måtte snu Oster

Det er ikke alltid lett å være gammel dampbåt. Tirsdag 15. juni 2010 måtte Vucanus trå til og gi ærverdige Oster en dytt slik at den klarte å snu på Vågen i den friske nordavinden. Klikk her for film

Tide mannskor sang på akterdekket til Vulcanus under Torgdagen. Se og hør dem her. "Beffen" levde farlig mellom store båter under Torgdagen. Se den sno seg frem her.

Veteran slepte veteran

Verdens største seilskip, "Sedov", kom til Bergen den 15. mai, og drog igjen 18. mai. Bergens tøffeste slepebåt, "Vulcanus" var selvsagt på plass og sørget for at den stolte dame kom seg trygt til kai, og ut igjen. Se noen glimt fra slepingen her: "Sedov" inn Vågen   "Sedov" slepes ut   BDS-flagget vaiet igjen  Bergensavisen var med

Ringenes herre

BDS sine velkjente tre striper er igjen kommet på plass på skorsteinen til Vulcanus, og markerer starten på tilbakeføringen av båten i sin gamle BDS-drakt. Penselen ble ført av Bjørn Tefre.